Skip Ribbon Commands
Skip to main content

/ltd/Slider_images/6.jpg/ltd/Slider_images/1.png/ltd/Slider_images/4.jpg/ltd/Slider_images/5.png/ltd/Slider_images/2.png

4 ORANG PEMANDU DIKENAKAN KOMPAUN $500 KERANA MENGULANGI KESALAHAN YANG SAMA

136.jpg

4 orang pemandu daripada sejumlah 33 orang pemandu kenderaan dari 25 buah syarikat pengangkutan telah didapati mengulangi kesalahan yang sama oleh Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) semasa operasi pada 5Jun hingga 7 Jun 2018 di lebuhraya Telisai Lumut, lebuh raya Muara Berakas dan Kuala Lurah.

PEMBERITAHUAN

raya.jpg

Perkhidmatan kaunter di semua di Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Darat, JPD, Beribi Jalan Gadong dan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan serta di semua cawangan JPD di Daerah Tutong, Belait dan Temburong akan ditutup pada hari kelepasan awam sempena Hari Raya Aidil Fitri tertakluk kepada hasil penglihatan Anak Bulan Syawal 1439 Hijrah.

SEORANG PEMANDU DIKENAKAN $500 KOMPAUN DIATAS KESALAHAN KE-EMPAT

SIARAN AKHBAR

JABATAN PENGANGKUTAN DARAT

​Seorang pemandu dari Syarikat Tienteng Forwarding telah dikenakan kompaun sebanyak $500 kerana melakukan kesalahan kali ke-empat kerana membawa lebih berat muatan. Manakala seorang lagi pemandu dari Syarikat N.S.J.Y Trading Company dikenakan 4 kompaun bagi 4 kesalahan iaitu berjumlah $50 atas kesalahan tidak memasang pemantuk cahaya; $50 atas kesalahan kenderaan yang digunakan tidak bersesuaian dan $100 atas kesalahan membawa muatan menganjur. Serta kompaun $50 dan juga 6 mata demerit SiKAP atas kesalahan tayar botak. 

SURAT PEMBERITAHUAN KEMENTERIAN PERHUBUNGAN NEGARA BRUNEI DARUSSALAM

​pic

​Kementerian Perhubungan dengan ini memaklumkan bahawa Lembaga Melesen Pengangkutan Bermotor atau "Motor Transport Licensing Authority" (MTLA) akan dibubarkan berkuatkuasa pada hari Ahad, 17 Syawal 1439 Hijrah bersamaan dengan 01 Julai 2018 Masehi.  Bermula pada tarikh ini, peranan serta fungsinya akan diserapkan di bawah Jabatan Pengangkutan Darat sebagai Bahagian Perlesenan Kenderaan Komersil dan Pengangkutan Awam.

 
METERED TAXI

 SafeSmart.PNG

 

poster taxi_small.png

 Forms.PNG

 Law.PNG